(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
CONGRÍ - Kubánské národní jídlo anebo výborné "rizoto"
Potřebné ingredience
Kuře: 2 kuřecí špalíčky, pepř, sůl, mletá paprika, máslo, olivový olej. Dále: červené fazole cca 100g, 1 hrnek rýže (já dávám basmati), sůl, 1 cibule, 3 stroužky česneku, citronová šťáva, olivový olej.
Postup přípravy
Fazole si namočíme 12 hodin předem. Poté je ve vodě uvaříme doměkka (v tlakáči to trvá cca 50 minut, já dělám v normálním hrnci cca 2 hodiny). Přidávám k nim kousek mořské řasy, aby byly lépe stravitelné. Nesolíme. Vodu z fazolí uchováme!
Kuřecí špalíčky osolíme, opepříme, poklademe plátky másla, zakápneme olivovým olejem, podlejeme trochou vody a dáme péct.
Rýži dáme vařit podle návodu a použijeme na ni vodu z fazolí, aby chytla barvu. Já připravuji basmati rýži v poměru k vodě 1:2. Rýži properu, dám do vody, přidám kapku olivového oleje, osolím, zamíchám a přiklopím pokličkou. Přivedu k varu, poté ztlumím a vařím na nejnižším stupni (na sklokeramice stupeň 1) přesně 15 minut (nemícháme a neodklopujeme pokličku!). Pokud mám ještě čas, dám ji do peřin "dojít".
Na pánvi pak na trochu oleje osmažíme najemno nakrájenou cibulku s česnekem, přidáme výpek z kuřete, osolíme, přidáme obrané kuřecí maso, rýži a fazole. Podle chuti dosolíme a hojně zakápneme citronovou šťávou (minimálně z půlky citronu).
Je to množství zhruba pro dvě osoby. Recept mám z Albert magazínu a je to neskutečná dobrota! :-)
Kuřecí špalíčky osolíme, opepříme, poklademe plátky másla, zakápneme olivovým olejem, podlejeme trochou vody a dáme péct.
Rýži dáme vařit podle návodu a použijeme na ni vodu z fazolí, aby chytla barvu. Já připravuji basmati rýži v poměru k vodě 1:2. Rýži properu, dám do vody, přidám kapku olivového oleje, osolím, zamíchám a přiklopím pokličkou. Přivedu k varu, poté ztlumím a vařím na nejnižším stupni (na sklokeramice stupeň 1) přesně 15 minut (nemícháme a neodklopujeme pokličku!). Pokud mám ještě čas, dám ji do peřin "dojít".
Na pánvi pak na trochu oleje osmažíme najemno nakrájenou cibulku s česnekem, přidáme výpek z kuřete, osolíme, přidáme obrané kuřecí maso, rýži a fazole. Podle chuti dosolíme a hojně zakápneme citronovou šťávou (minimálně z půlky citronu).
Je to množství zhruba pro dvě osoby. Recept mám z Albert magazínu a je to neskutečná dobrota! :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
chalupnicka
(upraveno)
31. 1. 2011, 11:40
Receptík vypadá moc dobře i když to není orginální z Kuby-určitě chutná moc dobře a stojí za vyzkoušení Alča
Vanusak
(upraveno)
30. 1. 2011, 14:53
Markéto, taky mám ve svých receptech congrí. Po návštěvě Kuby jsme se do něj zamilovali. Dělávám nejpodobnější tomu, co jsme jedli u domorodců v soukromí. To Vaše už je trochu poupravené na evropské poměry, ale základ bude asi podobný. Jeďte na Kubu a uvidíte, jaká je to dobrota!
MatildaH
(upraveno)
30. 1. 2011, 17:19
@Vanusak
Jé, tak Kuba u nás nehrozí Škoda... ráda bych ochutnala originál Naše recepty jsou tedy dosti odlišné, hlavně ve výsledné konzistenci ale ten Váš vypadá taky dobře, možná někdy zkusím
Vanusak
(upraveno)
30. 1. 2011, 17:37
@MatildaH
Třeba se taky někdy dočkáte, my jsme se taky dali na cestování až později, co jsou děti velké. Tak zkuste, recept vypadá složitě, ale není. Už brzy se chystám vařit, tak pak přidám i obrázkový postup.